فهرست مطالب

حقوقی بین المللی - پیاپی 66 (بهار و تابستان 1401)

مجله حقوقی بین المللی
پیاپی 66 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی علیاری*، محسن محبی صفحات 7-28

    ماده 4 معاهده هوانوردی بین المللی کشوری، موسوم به کنوانسیون شیکاگو (1944) با عبارات زیر، دولت های متعاهد آن را مکلف کرده است که از به کارگیری هوانوردی کشوری در جهتی مغایر با اهداف آن معاهده اجتناب کنند: «دولت های متعاهد موافقت می کنند که هوانوردی کشوری را مغایر با اهداف این معاهده مورد استفاده قرار ندهند». در مقدمه معاهده نیز گفته شده است: «سوءاستفاده از پیشرفت های آتی هوانوردی بین المللی کشوری می تواند به تهدیدی برای امنیت عمومی تبدیل شود». این مقاله سعی دارد مفهوم سوءاستفاده از هوانوردی کشوری را در پرتو مفاد معاهده مذکور با نقد برداشت هایی که تا کنون در مورد آن صورت گرفته است تبیین و سپس بیان کند که اعمال تحریم های حوزه هوایی که در برخی شرایط، مغایر با اصول و اهداف کنوانسیون شیکاگو است، مصداق سوءاستفاده از هوانوردی کشوری است.

    کلیدواژگان: سوءاستفاده از هوانوردی کشوری، معاهده هوانوردی بین المللی کشوری، اصول و اهداف معاهده 1944 شیکاگو، تحریم های حوزه هوایی، حقوق هوایی
  • سید قاسم زمانی، سید محمدهادی قادری* صفحات 29-56

    در حال حاضر، اصلی ترین سند بین المللی در حوزه قاچاق انسان، «پروتکل پیشگیری، سرکوب و مجازات قاچاق انسان به ویژه زنان و کودکان» است که برای نخستین بار تعریف مشخصی از قاچاق انسان ارایه داده است. در ایران نیز در 1383 قانون مبارزه با قاچاق انسان به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. با هدف رفع نواقص موجود در این قانون، «لایحه مبارزه با قاچاق انسان و اعضای بدن و مجازات عبوردهندگان غیرمجاز افراد از مرزهای کشور» در اسفند 1397 به تصویب هییت وزیران رسید که در صورت تصویب، قوانین مغایر ازجمله قانون 1383 نسخ خواهد شد. بررسی تطبیقی عناصر جرم قاچاق انسان در پروتکل قاچاق انسان، قانون مبارزه با قاچاق انسان و لایحه اخیر، کاستی های موجود در قوانین داخلی را آشکار می نماید و امکان رفع آن در لایحه جدید را ممکن می سازد. علی رغم برخی اصلاحات، کماکان ایرادات متعددی به این لایحه وارد است. با توجه به امکان تصویب کنوانسیون پالرمو و پروتکل های آن در مجلس، شناسایی و رفع خلاهای موجود و تطابق تعاریف ارایه شده در این لایحه با پروتکل قاچاق انسان، این لایحه را از اصلاحات بعدی بی نیاز می کند.

    کلیدواژگان: کنوانسیون جرائم سازمان یافته فراملی، پروتکل قاچاق انسان، قانون مبارزه با قاچاق انسان، لایحه مبارزه با قاچاق انسان و اعضای بدن و مجازات عبوردهندگان غیرمجاز افراد از مرزهای کشور، حقوق بین الملل کیفری
  • سید مصطفی میر محمدی، لادن حریریان* صفحات 57-80

    نظام حقوق بین الملل همانند هر نظام حقوقی، نیازمند تشخیص و توجیه قواعد حقوقی خود است. رهیافت های صوری و شکل گرایانه به منظور تشخیص قواعد حقوقی از دیگر هنجارها و نیز استنتاج حقوقی با تکیه بر منطق صوری و برهان قیاسی در حقوق بین الملل نیز مجال طرح یافته است. اما باقی ماندن در چارچوب های فرمالیستی و شکلی حقوق بین الملل که در منابع صوری از قبیل معاهدات، عرف، اصول کلی حقوق و نیز برخی قطعنامه ها تعین یافته است، با پویایی این شاخه از دانش حقوق ناسازگار است. ازاین رو رهیافت های انتقادی حقوق، قصور شکل گرایی را در بروز و توجیه قواعد حقوق بین الملل نشانه گرفته اند. هرکدام از رهیافت های فرمالیستی و انتقادی در شناسایی، تبیین، توجیه و تفسیر قواعد حقوقی بین المللی، راه برگزیده خود را به صواب می دانند. مقاله حاضر، با استفاده از روش تحلیل نظری تلاش دارد با مرور و تامل در خاستگاه و روش های هریک از این دو رهیافت در تشخیص و استدلال قواعد حقوق بین الملل، سهم هریک را در منطق حقوق بین الملل بررسی و تحلیل کند. هر دو رهیافت به سهم خود در غنای روش های حقوق بین الملل سهیم اند اما رهیافت های فرمالیستی همچنان غالب به نظر می آیند.

    کلیدواژگان: روش شناسی حقوق بین الملل، تفسیر قواعد حقوقی، فرمالیسم، مطالعات انتقادی حقوق، رویکرد سیاست محور
  • حیدرعلی تیموری* صفحات 81-116

    این نوشتار بر آن است تا با بررسی نظریه نوظهور حقوق بین الملل تعاملی، به موضوع یکجانبه گرایی و افق نویی که این نظریه در این خصوص می تواند در پیش روی حقوق بین الملل بگشاید بپردازد. طبق این نظریه، یکجانبه گرایی، بخشی از خصوصیت ذاتی حقوق بین الملل تلقی شده اما چنانچه یکی از قوانین بین المللی به صورت یکجانبه از سوی قدرت های برتر نقض شود، لزوما از مشروعیت و قانونیت لازم برخوردار نخواهد شد و امکان تداوم در مناسبات بین المللی را نخواهد داشت. یکجانبه گرایی به خودی خود، نامطلوب نیز تلقی نشده بلکه رفتاری است که در فرایند برساختن قوانین جدید به کار می آید اما برای برخورداری از قانونیت و مشروعیت باید با درک مشترک سایر بازیگران نیز در تعامل باشد؛ در غیر این صورت به استثناگرایی-معافیت جویی منجر شده و از احراز قانونیت بازمی ماند. در پایان این نوشتار با عبور از دوگانه نقض-مجازات به روشنی نشان می دهد که قدرت های برتر چنانچه بخواهند اراده خود را به صورت یکجانبه و به دور از فرایند تعامل بین المللی بر سایر بازیگران عرصه بین الملل تحمیل کنند در همراه کردن آن ها شکست خورده و حتی به عنوان قدرتمندترین دولت ها، ناتوان از توجیه حقوقی برتری خود خواهند بود. بدین منظور به عنوان پرسش اصلی، این اثر به بررسی این مسئله می پردازد که چگونه نظریه حقوق بین الملل تعاملی به مشکل نقض های یکجانبه در حقوق بین الملل و بازتولید نظام سلطه در این نظام حقوقی پاسخ می دهد.

    کلیدواژگان: یکجانبه گرایی، تعامل، سلطه، قانونیت، مشروعیت، تعهد، پایبندی، فهم مشترک
  • حسن سواری، آرش رحیمی مهر* صفحات 117-136

    نحوه شکل گیری حقوق مکتسب، درک آن را مشکل کرده بود. طبق نظریه  جدید، حقوق مکتسب، حقی است که با وضع قانون شناسایی و با اجرای تابعین شکل می گیرد و با پذیرش نزد مراجع قضایی اعتبار می یابد. بدین ترتیب، حقوق مکتسب نه تنها در حقوق داخلی و بین الملل خصوصی معتبر است بلکه در حقوق بین الملل عمومی نیز از اعتبار عرفی برخوردار است.[1] با نگاهی به حقوق اتحادیه اروپا، طبق این نظریه ملاحظه می شود که حق هایی چون تابعیت و اقامت دایم ازجمله حقوقی هستند که به عنوان حقوق مکتسب شکل گرفته اند و حقوق مکتسب دیگری نیز از آن ها ناشی شده است. لذا در مواردی چون برگزیت و در توافقنامه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا مورد احترام واقع و از تداوم آن ها حمایت شده است. با درک جدیدی از شکل گیری حقوق مکتسب می توان در مذاکرات بین المللی، ترتیبات مناسب تر و دقیق تری را برای مطالبه آن ها در مواردی چون خروج یک کشور از معاهده در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: حقوق مکتسب، حقوق اعطاشده، حقوق بینالملل عمومی، حقوق اتحادیه اروپا، برگزیت، حقوق عرفی
  • مسعود فریادی* صفحات 137-164

    اتحادیه اروپا در واکنش به مشکل انباشت پسماندها و کاهش شدید مواد خام برای تولید کالاها، مقررات مختلفی برای تشویق دولت های عضو به اتخاذ راهکارهای الزامی و تشویقی برای تبدیل پیشگیری از تولید پسماند به رکن نخست مدیریت پسماند تصویب کرده است. این مقاله به بررسی این مسئله می پردازد که پیشگیری از تولید پسماند در مرحله تولید کالا چه جایگاهی در مقررات اتحادیه اروپا داشته و رویکرد تقنینی اتحادیه نسبت به این مسئله چگونه بوده است. نتیجه آنکه این اتحادیه، پیشگیری از تولید پسماند را نه صرفا به عنوان بخشی از تدابیر حفظ محیط زیست، بلکه بخشی از سیاست این اتحادیه برای حفظ منابع اولیه، رشد اقتصاد چرخه ای و بهره وری در تولید تلقی می کند. اقدامات این اتحادیه نشان از تحولی اساسی در حقوق تولید کالا، مدیریت پسماند و حفاظت از منابع طبیعی و تبدیل تدریجی پیشگیری از تولید پسماند به یکی از اصول حقوق محیط زیست دارد.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اصل پیشگیری، کاهش پسماند، حقوق محیط زیست، مدیریت پسماند، منابع طبیعی
  • رضوان باقرزاده* صفحات 165-196

    امروزه در نظام حقوقی بین المللی، کارکردهای سه گانه تقنین، اجرا و قضا، به طرق مختلف تجسم یافته اند و در این میان، سامانه قضایی بین المللی در دهه های اخیر رشد قابل ملاحظه ای یافته است. اگرچه تعدد مراجع رسیدگی بین المللی به بروز چالش هایی نظیر چندپارگی در حقوق بین الملل منجر شده، اقبال دولت ها نسبت به رشد کمی این مراجع، آشکارا نمودار «قضایی گرایی» در بستر نظم معاصر حقوق بین الملل است که البته در چارچوبی وسیع تر می توان آن را بخشی از رشد «حقوقی گرایی» حاصل از تجربه تلخ جنگ های جهانی ارزیابی کرد. افزایش شمار مراجع دادرسی، تحول کارکردی آن ها را هم به همراه داشته و کاربری این مراجع را حتی از قلمرو رسمی آن فراتر برده است. درست است که بنیان صلاحیت این مراجع رسیدگی به اختلافات بین المللی هنوز بر رضایت دولت ها استوار است، اما امروزه این مراجع به بازیگران فعال بین المللی بدل شده اند که فعالیت خود را در قالبی چندکارکردی، از ایفای نقش های رسمی خود (دادخواهی و حل اختلاف، کارکردهای اجرایی و اداری و گاه کنترل تبعیت حقوق داخلی از حقوق بین الملل)، به کارکردهای ماهوی (تولید دانش حقوقی، خلق قواعد حقوقی، شکل دهی و تثبیت انتظارات هنجاری بازیگران بین المللی و البته پیشبرد حاکمیت قانون و عدالت بین المللی) نیز توسعه بخشیده اند.

    کلیدواژگان: دادرسی بین المللی، دادگاه های بین المللی، حل و فصل اختلافات بین المللی، قضایی گرایی، نظم معاصر حقوق بین الملل، دیوان بین المللی دادگستری
  • علی نواری* صفحات 197-235

    معاهدات پرشمار ناظر بر حوزه حقوق بشر، تعهدات حقوقی صریحی در راستای احترام و رعایت حقوق بشر و آزادی های اساسی نسبت به کلیه افراد تحت صلاحیت سرزمینی دولت ها بر عهده آن ها گذاشته است. با این حال ممکن است وجود وضعیت اضطرار عمومی با مقیاس وسیع، دولت ها را در شرایط خاصی قرار دهد که قادر به ایفای برخی تعهدات حقوق بشری خود نباشند. نظام بین المللی حقوق بشر به منظور احتراز از سرگشتگی حقوقی دولت ها در چنین مواقعی با تعبیه سازوکار حقوقی کوشیده است تا موارد نقض حقوق بشر را به حداقل کاهش دهد. می توان شیوع پرشتاب کووید-19 را یکی از مصادیق تحقق وضعیت اضطرار عمومی که حیات کلیه ابنای بشر را تهدید می نماید قلمداد کرد. بر همین اساس دولت های متعددی از طریق اعلام وضعیت اضطراری، اقدام ها و تدابیری برای تخطی از معاهدات حقوق بشری اتخاذ کرده اند. مقاله حاضر در صدد تدارک پاسخ به این پرسش است که تخطی دولت ها از معاهدات حقوق بشری تابع چه رژیم حقوقی ای است و چگونه می توان کاستی ها و نارسایی های آن را به ویژه در عصر همه گیری جهانی کووید-19 اصلاح کرد؟ فرضیه نوشتار پیش رو این است که رژیم حقوقی موجود، علی رغم وجود نقاط قوت حقوقی، کاستی ها و کمبودهایی نیز دارد. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که امکان تخطی دولت ها از برخی تعهدات حقوق بشری در قالب قید تخطی وجود دارد. با این حال، اعمال برخی اصلاحات در رژیم حقوقی موجود، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تخطی، حقوق بشر، کووید-19، اضطرار عمومی، معاهدات، رژیم حقوقی
  • غلامعلی قاسمی، مهدی کیخسروی* صفحات 237-259

    کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر موسوم به کنوانسیون آکتایو، ماحصل پنجمین اجلاس سران دولت های حاشیه دریای خزر در  2018 در شهر آکتایو قزاقستان است. هرچند کنوانسیون آکتایو کوشیده است تا با ایجاد مناطق دریایی مختلف ازجمله منطقه ماهی گیری در راستای تضمین امنیت و ثبات در منطقه دریای خزر گام بردارد، اجرایی شدن این مهم مستلزم تعیین و تدقیق مقررات حاکم بر منطقه ماهی گیری در پرتو مقررات حقوق بین الملل به ویژه کنوانسیون حقوق دریا است. مطالعه حاضر در صدد پاسخگویی به این سوال است که حقوق و تعهدات حاکم بر منطقه ماهی گیری در کنوانسیون آکتایو در مقایسه با حقوق و تعهدات حاکم بر منطقه انحصاری اقتصادی در کنوانسیون حقوق دریا چگونه است؟ فرض مقاله این است که بخش قابل توجهی از مقررات حاکم بر منطقه ماهی گیری در کنوانسیون آکتایو با الهام از مقررات حاکم بر منطقه انحصاری اقتصادی در کنوانسیون حقوق دریا تدوین شده است. با وجود این، برخی از مقررات حاکم بر منطقه ماهی گیری مختص کنوانسیون آکتایو بوده، نظیری ندارد. نتایج این نوشتار نشان می دهد که کنوانسیون آکتایو در مقایسه با کنوانسیون حقوق دریا، سه رویکرد فعالانه، میانه و منفعلانه را اتخاذ کرده است. در رویکرد اول، کنوانسیون آکتایو افق های جدیدی را در زمینه مقررات حاکم بر منطقه ماهی گیری گشوده و بالمآل پاسداشت از حاکمیت دولت های این دریا را سرلوحه کاری خود قرار داده است. در رویکرد دوم، کنوانسیون آکتایو همگام با کنوانسیون حقوق دریا حرکت کرده و در رویکرد نهایی، کنوانسیون آکتایو برخلاف کنوانسیون حقوق دریا از موضع سکوت با موضوع های حقوقی مواجه شده است.

    کلیدواژگان: منطقه ماهی گیری، کنوانسیون آکتائو، منطقه انحصاری اقتصادی، کنوانسیون حقوق دریا، حقوق و تعهدات دولت ها
  • سید نصرالله ابراهیمی، حمیدرضا عباسی* صفحات 261-290

    صنعت نفت و گاز با بیش از یک قرن فعالیت در جامعه بین الملل به علت دارابودن ویژگی ها و بازیگران خاص خود، برای تنظیم روابط میان اعضا، حقوق فراملی نفت را وضع کرده است. پژوهشگران حوزه حقوق فراملی نفت معتقدند که قراردادهای بین المللی یکی از منابع حقوق فراملی نفت هستند که از پیدایش صنعت نفت بر شکل گیری، توسعه و رشد حقوق فراملی نفت تاثیرگذار بوده اند. آنچه توجه ذهن را به خود جلب می کند این است که چگونه حقوق فراملی نفت بر قراردادهای بین المللی نفتی تاثیرگذار است؟ در پاسخ به این سوال، این مقاله با بررسی اسناد، قوانین و آرای داوری بین المللی نفتی منتشرشده بیان می کند هرچند قراردادهای بین المللی نفتی، خود یکی از منابع حقوق فراملی نفت هستند، حقوق فراملی نفت از طریق منابع دیگر مانند قوانین موضوعه، اصول کلی حقوقی، عرف صنعت نفت، آرای داوری بین المللی نفتی و حتی دکترین حقوقی نفت و گاز بر قراردادهای بین المللی نفتی تاثیر می گذارد؛ این تاثیرات موید آن است که حقوق فراملی نفت، بدون درج در قراردادهای بین المللی نفتی بر آن ها حاکم است و حتی موجب توسعه شروط و مدل های قراردادهای بین المللی نفتی نیز می شود.

    کلیدواژگان: حقوق فراملی نفت، قراردادهای بین المللی نفتی، اصول کلی حقوقی نفت، عرف و عادت صنعت نفت، آرای داوری های بین المللی نفتی
  • رویا جعفری*، مهدی ذاکریان صفحات 291-361

    امروزه افراط گریی و انواع اقدامات خشونت آمیز مبتنی بر عقاید افراط گرایانه، به یکی از چالش برانگیزترین تهدیدها برای صلح و امنیت بین المللی تبدیل شده است. مقابله با افراط گرایی مستلزم استفاده از سیاست جامع است که تمام جوانب و موضوعات مرتبط، ازجمله ریشه های ظهور و گسترش آن را پوشش می دهد. این سیاست علاوه بر اقدامات مقابله ای باید به اقدامات پیشگیرانه نیز توجه داشته باشد. این اقدامات پیشگیرانه باید جلوگیری از ظهور افراط گرایی یا کاهش تمایل افراد به سوی عقاید افراط گرایانه باشد و همچنین باید از طریق افزایش آگاهی عمومی، تقبیح افراط گرایی را دنبال و به این وسیله از گسترش آن جلوگیری کند. در عین حال، اقدامات پیشگیرانه باید تا حد امکان تمام جنبه های افراط گرایی را پوشش دهد. بهره گیری از آموزش به عنوان اقدام پیشگیرانه می تواند مورد توجه قرار گیرد. این امر بخصوص از این جهت که کودکان نقش مهم در نهاد افراط گرایی بازی می کنند حایز اهمیت است. این پژوهش، ضمن بررسی جایگاه آموزش به عنوان ابزار پیشگیری از افراط گرایی، به قابلیت هایی که آموزش کودکان می تواند در این راستا ایفا کند می پردازد.

    کلیدواژگان: آموزش، افراط گرایی، اقدامات پیشگیرانه، بازپروری قربانیان، کودک
  • ساناز محمودیان، مسیح بهنیا* صفحات 317-338

    آموزش از حقوق اساسی بشر بوده و برای اعمال سایر حقوق، ضروری است. مهاجرین افغان از بزرگ ترین جمعیت های پناهجو هستند که از دهه 1980 ناپایداری در خانه، بسیاری از آنان را به ایران رانده است. کودکان آواره و پناهجو به علت آسیب پذیری، حمایت ویژه ای را طلب می کنند. با توجه به اینکه تمرکز اسناد و گزارش های بین المللی در حوزه حق تحصیل، بر تحقق آموزش ابتدایی رایگان، اجباری و همگانی است، این پرسش قابل طرح است که حق آموزش کودکان پناهنده افغان در ایران در پرتو نظام حقوق بین الملل ناظر بر پناهندگی چگونه قابل تحلیل است؟ یافته ها حاکی از این است که به نظر می رسد برقراری هزینه های اضافی برای تحصیل پناهندگان افغان نه تنها با استاندارد رفتار ملی در تضاد بوده، بلکه موجب نقض تعهد به برقراری آموزش رایگان و همگانی برای کودکان حاضر در ایران خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش، پناهندگی، کودکان افغان، مهاجر غیرقانونی، حقوق بین الملل
|
  • Mehdi Aliyari *, Mohsen Mohebi Pages 7-28

    According to article 4 of the Convention on International Civil Aviation (Chicago Convention), each contracting State agrees not to use civil aviation for any purpose inconsistent with the aims of this Convention. The preamble also reads that the "abuse" of future development of international civil aviation can become a threat to the general security. This article tries to explain the concept of misuse of civil aviation in the light of the provisions of the present Convention in a deductive method and by presenting a new approach tries to criticize perceptions about its concept so far expressed. Finally it concludes that the application of aviation sanctions that are in some circumstances contrary to the principles and purposes of the Chicago Convention is an example of abuse of civil aviation.

    Keywords: Misuse of Civil Aviation, 1944 Convention International on Civil Aviation (Chicago Convention), Aviation Sanctions, Air Law
  • S. Ghasem Zamani, Seyed MohammadHadi Ghaderi * Pages 29-56

    The protocol to prevent, suppress and punish trafficking in persons, especially women and children, is currently the main international instrument in the field of human trafficking which provides a well-defined definition of human trafficking for the first time. After adoption of the aforementioned instrument, the Law on Combating Human Trafficking was approved by Iranian Parliament in 2004. With the aim of eliminating the shortcomings in this law, on March 29, 2017, “the Bill on Combating Trafficking in Persons and Organs and Punishment of Migrant Smugglers” was approved by the Iranian Cabinet which will repeal contradictory laws, including the law of 2004, if approved by the Parliament. A comparative study of the elements of the crime of human trafficking in the Human Trafficking Protocol, the Anti-Trafficking Law of 2004, and the recent Bill reveals shortcomings in domestic laws and makes it possible to address them in the new Bill. This article shows that despite some amendments, there are still several defects in the Bill. Considering the possibility of ratification of the Palermo Convention and its protocols in the Parliament, filling the existing gaps and conforming the definitions provided in this Bill to the human trafficking protocol would eliminates the need for further amendments.

    Keywords: Transnational Organized Crime Convention, Human Trafficking Protocol, anti-trafficking law, Bill on Combating Human Trafficking, Organs, Punishing Illegal Human Traffickers from the Borders of the Country, International Criminal Law
  • Seyed Mostafa Mirmohammadi, LADAN HARIRIAN * Pages 57-80

    Like any other legal system, the international legal system requires both recognizing and justifying legal rules therein. Formalist approaches have arisen in international law in order to identify legal rules from other legal inference based on formal logic and deductive argument. However, staying within the formalistic and formal frameworks of international law, as defined in formal sources such as treaties, custom, general principles of law, and some resolutions, is incompatible with the dynamics of this branch of law. Critical approaches to law have marked the failure of formalism in the emergence and justification of the rules of international law. Each of the formalist and critical approaches claims that their own method is right in identifying, explaining, justifying, and interpreting the rules of international law. The present article seeks to review and theoretically analyze the contribution of each of them in the logic of international law through reviewing and reflecting on the origin and methods of each of these two approaches in recognizing the rules of international law.

    Keywords: Methodology of International Law, Interpretation of legal rules, formalism, Critical Legal Studies, Policy-oriented Approach
  • Heidarali Teimouri * Pages 81-116

    The present study attempts to investigate the problem of unilateral violation of international law through the lens of the recently released doctrine of interactional international law and the way this theory deals with unilateralism. According to this theory, international law inherently confirms the necessity of unilateral action, but at the same time, if powerful States violate any principle of law unilaterally, there is no guarantee to enjoy legitimacy and legality and sustain that action in international relations. Also, this phenomenon of unilateralism is useful in the social practice of international law-making; however, to enjoy legality it must conform with the common understandings of other actors. Otherwise, it would end up in exceptionalism-exemptionalism, lacking any degree of legality and legitimacy. Eventually, the research concludes that going beyond the dichotomy of violation-punishment, the impotence of great powers in imposing and legally justifying their behavior would be obvious in case they cannot come along with the common understandings of the whole international interactional network. To do so, as a primary question at stake, this paper attempts to answer the following questions: how will the theory of interactional international law respond to the unilateral violation of international rules by powerful States? Also, how will it cope with the re-emergence of domination within the international legal system?

    Keywords: Unilateralism, Domination, Legality, Legitimacy, obligation, compliance, shared understandings
  • Hasan Savari, Arash Rahimimehr * Pages 117-136

    It was difficult to understand how the acquired rights were formed until the new theory made it clear that the acquired rights are rights that are recognized by the legislation and acquired by the implementation of the citizens, and are validated by acceptance by the judicial authorities. According to this theory, acquired rights are valid not only in domestic and private international law but also in public international law. Looking at the law of the European Union, through the Lens of this theory, it is obvions that rights such as citizenship and the right of permanent residence are among the rights that have been formed in the Union as acquired rights, from which other acquired rights have also arisen. Therefore, in cases such as the Brexit it has been respected and their continuation has been supported. With the new understanding that is gained from the formation of acquired rights, more appropriate and precise arrangements could be considered in international negotiations to demand in cases such as the withdrawal of a state from a treaty.

    Keywords: Acquired rights, Vested rights, Public International Law, Law of the European Union, Brexit, Customary Law
  • Masoud Faryadi * Pages 137-164

    The EU enhanced waste prevention to the first step of waste management hierarchy and laid down considerable regulations, directives, and communications to call the Member States to take the necessary measures in minimizing the waste in production processes. Developed with a descriptive-analytical approach, the present paper tackles the status of waste prevention in the EU laws and evaluates the EU integrates waste prevention enactments in its general policies on the natural resources preservation and eco-efficiency of its production systems. It concludes that the EU regards the matter of waste prevention not only as an environmental protection policy, but also as a part of its long-term resources efficiency and circular economy policies. Evolution of the EU legal approach in waste prevention reveals a significant shift in environmental and natural resources law and it sounds that a new enviromental law principle is progressively being emerged in this legal system as a soft law.

    Keywords: Environmental Law, EU law, Prevention principle, Waste management, Waste prevention
  • Rezvan Bagherzadeh * Pages 165-196

    Today, legislative, executive, and judicial functions have apparently proved to embodied in international legal system, and among these essential tripartite functions, the judicial system has been greatly developed in particular in recent decades. Despite the fact that the increasing number of adjudicative tribunals have led to the fragmentation of international law, it demonstrates judicialization in the broader context of legalism in the aftermath of the World Wars. Moreover, functional transition has been firmly attached to the plurality of tribunals and courts beyond their formal jurisdiction. Notwithstanding, as the international adjudication is based on the consent of States, nowadays, adjudicative forums have actively proved to be international multifunctional actors, contributing to international law, whether in their formal role (i.e., enforcement, administrative, constitutional review, and dispute settlement) or in the material role (i.e., the production of legal knowledge, creation of legal rules, formation and establishment of norm expectations, and strengthening the international rule of law and justice).constitutional review, and dispute settlement) and the material role (the production of legal knowledge, creation of legal rules, formation and establishment of norm expectations, and strengthening the international rule of law and justice).

    Keywords: International Adjudication, International Tribunals, Courts, settlement of international disputes, Judicialization, Contemporary International Legal Order, International Court of Justice
  • Ali Navari * Pages 197-235

    Numerous treaties in the field of human rights have entrusted express legal obligations to States in order to respect for and observance of human rights and fundamental freedoms of all individuals under their territorial jurisdiction. Yet, the existence of a state of public emergency of significant magnitude may put States in special circumstances that are unable to fulfill some of their human rights obligations. In order to avoid legal confusion in such circumstances, the International Human Rights System tries to reduce human rights violations by means of providing a legal mechanism. The rapid outbreak of COVID-19 can be considered as an example of the realization of a state of public emergency that threatens the lives of all human beings. Accordingly, many States have adopted measures and arrangements for derogation from human rights treaties by declaring a state of emergency. This article seeks to answer what may be the legal regime governing the States derogation from the human rights treaties and how it would correct its shortcomings and deficiencies, especially in the era of the COVID-19 pandemic. The hypothesis put forward in the present article is that the existing legal regime, despite its legal strengths, has certain shortcomings and deficiencies. The findings of the present study show that there is the possibility of States' derogation from some of their human rights obligations in the form of the derogation clause; yet, some reforms in the existing legal regime seem necessary.

    Keywords: Derogation, human rights, COVID-19, public emergency, treaties, Legal Regime
  • Gholamali Ghasemi, Mahdi Keykhosravi * Pages 237-259

    The Convention on the Legal Status of the Caspian Sea, known as the "Aktau Convention" has been the result of the fifth summit of the Caspian Sea littoral States in 2018 in the city of Aktau, Kazakhstan. Although this Convention has divided the Caspian Sea into different maritime zones, including the Fishery Zone, to ensure security and stability in the Caspian Sea region, nevertheless, the implementation of this important matter requires the determination and clarification of the provisions governing the Fishery Zone in light of the rules and regulations of international law, in particular the Convention on the Law of the Sea (UNCLOS). The present study using descriptive-analytical method focuses on answering the question of how the rights and obligations governing the Fishery Zone in the Aktau Convention is compared to the rights and obligations governing the Exclusive Economic Zone in the UNCLOS . The assumption is that a significant part of the rules of the Fishery Zone in the "Aktau Convention" is inspired by the rules of the Exclusive Economic Zone in the UNCLOS. However, some of the regulations in the Fishery Zone are specific to the Aktau Convention, hence unique. This paper concludes that in comparison with the UNCLOS, the Aktau Convention has taken three active, moderate, and passive approaches with regard to the Fishery Zone. In the first approach, the Aktau Convention opens new horizons in the field of ​​provisions governing the Fishery Zone and, as a result, protection of the sovereignty of the Caspian Coastal States has set its own pattern. In the second approach, the Aktau Convention has moved aligned with the UNCLOS, and in the final approach, the Aktau Convention, unlike the UNCLOS, has remained silent on some specific legal issues.

    Keywords: Fishery Zone, The Aktau Convention, Convention on the Law of the Sea, Legal Status of Fishery Zone, rights, obligations of States
  • Seyed Nasrollah Ebrahimi, Hamidreza Abbasi * Pages 261-290

    With more than a century of activity in the international community, the oil and gas industry, due to its unique characteristics and actors, has developed lex petrolea. Research experts in the field of international petroleum law believe that international petroleum contracts could be considered as one of the sources of lex petrolea that has influenced the formation, development and growth of lex petrolea since the emergence of the oil industry. The question is how lex petrolea affects the international petroleum contracts. Utilizing a descriptive-analytical approach, it is concluded in this article that international petroleum standards, domestic petroleum laws and regulations, and international arbitration awards issued in the petroleum disputed cases establish that although international petroleum contracts make one of the sources of transnational petroleum law, lex petrolea along with other sources such as laws and regulations, general rules and principles of law, the customary practices and usage in the oil industry, court proceedings and arbitrations, and even petroleum legal doctrines shall affect international oil contracts. The impact determines that despite the lack of contractual expression, lex petrolea could be an implied source of governing law on the international petroleum contracts. The research also shows that lex petrolea may also lead to the development of the terms and conditions of the international petroleum contracts and can be used as the model law for these contracts.

    Keywords: Lex Petrolea, international petroleum contract, general rules, principles of petroleum law, the custom, usage in the oil industry, international arbitration awards issued in the petroleum disputed cases
  • Roya Jafari *, Mehdi Zakerian Pages 291-361

    Today extremism and any type of violent activities based on extremist ideas have become one of the most controversial threats to international peace and security. In order to combat extermism, a comprehensive policy that encompasses all dimensions and related matters including any emerging and expanding of its roots must be used. In addition to suppressive measures, the policy has to consider preventive ones. The preventive measures is seeking to prevent the emergence of extremism or mitigating individuals’ tendency to extremist ideas. The measures aim is also to prevent its expansion by increasing public awareness that follows condemnation of extremism. As far as possible, preventive measures shall include any and all aspects of extremism. Because of the crucial role that children play, education may be considered as a preventive measure. By assessing the education as a means of combating extremism, the present research analyzes the capabilities that children's education could play a part in this respect.

    Keywords: education, Extremism, Preventive Measures, empowerment of victims, Children
  • Sanaz Mahmoudian, Masih Behnia * Pages 317-338

    Education is a fundamental human right and is essential for the exercise of other rights. Afghan refugees are one of the largest refugee populations, and instability at home has driven many of them to Iran since the 1980s. Displaced and asylum-seeking children require special protection due to their vulnerability. Given that the focus of international instruments and reports in the field of the right to education is on the realization of free, compulsory and universal primary education, the question arises as to how the right to education of Afghan refugee children in Iran can be analyzed in the light of the international refugee law system? It seems that imposing additional costs of the education for Afghan refugees not only violates the national standard of conduct, but also violates the commitment to provide free and universal education for children in Iran.

    Keywords: education, Asylum, Afghan Children, Illegal Immigrants, International Law